VIDEO: Osječko-baranjski HDZ protiv monetizacije autocesta

Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije održao je danas konferenciju za novinare na temu „Milanovićeva Vlada nema mandat da rasprodaje nacionalno blago!“, o kojoj su govorili predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, član Predsjedništva HDZ-a i načelnik Općine Antunovac gospodin Ivan Anušić, tajnik Županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije gospodin Ivan Radić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova i tajnik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo gospodin Goran Soldo.

“Davanje već izgrađenih dionica autocesta na polustoljetnu koncesiju jasno pokazuje kako se u Kukuriku koaliciji ne namjeravaju baviti rješavanjem ekonomskih problema, već je to bježanje od odgovornosti, jednokratna rasprodaja imovine stvorene u prošlosti i zaduživanje budućih generacija koja ima za cilj isključivo opstanak na vlasti.” poručio je na današnjoj konferenciji za novinare politički tajnik HDZ-a OBŽ Ivan Radić.

Dodao je da će budući vlasnik sigurno otpustiti brojne zaposlenike, uvesti automatsku naplatu cestarine i visinu cestarina povećati, što će naravno povećati profitabilnost. Stoga jasno možemo reći da se radi o nesposobnosti vođenja vlastite države jer gledajući makroekonomski i politički postavlja se pitanje zašto netko drugi može upravljati, održavati i zarađivati na našim cestama a mi ne možemo?, pitao se Radić.

Goran Soldo, tajnik nacionalnog odbora za gospodarstvo HDZ-a istaknuo je da su Hrvatske autoceste prvenstveno vlasništvo građana, jer su Hrvati desetljećima plaćali te i dalje plaćaju preskupu cestarinu, PDV, godišnju naknadu za uporabu javnih cesta pri registraciji, trošarine i čak 60 lipa iz svake litre goriva za gradnju tih autocesta! Soldo dalje ističe da štednja građana u Hrvatskoj iznosi čak 180 milijardi kuna, pa postavlja pitanje zašto se i faktičko vlasništvo nad Hrvatskim autocestama nije prvo ponudilo građanima RH kroz model IPO programa – javne ponude dionica i vlasništva ali hrvatskim građanima, nego je odmah ponuđeno strancima. Soldo se stoga s pravom pita u čijem je to interesu, jer nijedna Vlada prodajom svoje financijske i cestovne neovisnosti to ne čini u nacionalnu dobrobit već očito u korist nekih drugih.

Ivan Anušić, čelnik HDZ-a Osječko baranjske županije pozvao je Vladu da na vrijeme odustane od ove sulude ideje privatizacije hrvatskih autocesta, jer Hrvatska treba strateške partnere, treba strane investicije ali za nastavak gradnje koridora V5 – autoceste kroz Baranju, kanala Dunav-Sava i nizinske pruge Rijeka-Zagreb a ne za otkup nacionalnog blaga.

Anušić je naglasio da trebamo partnere koji su spremni uložiti u koncesije za izgradnju novih vrijednosti, kao pretpostavka novom zapošljavanju. Jedan od uspješnih primjera je projekt izgradnje gospodarske zone Antunovac.

Novi koncesionar povećat će cijene cestarina a tada će velik dio cestovnog teretnog prometa prometovati lokalnim cestama, uništavati ih i ugrožavati sigurnost prometa.

Poreznom presijom Vlada će smanjiti prihode jedinicama lokalne i regionalne samouprave a s druge strane općine, gradovi I županija će imati veći trošak održavanja lokalnih cesta.

Vodeći računa o svim budućim generacijama HDZ se odlučno suprotstavlja takvom načinu upravljanja imovinom građana, jer niti jedna vlada nije dobila mandat da rasprodaje nacionalno blago, zaključio je HDZ-ov član nacionalnog Predsjedništva Anušić.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •