Grad Valpovo jedini je grad u Hrvatskoj koji uvodi prirez građanima, po stopi od 8% i time ih dodatno osiromašuje

Na 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova održanoj 20. rujna 2021., većinom glasova vijećnici Valpovačke nezavisne liste usvojili su izmjene Odluke o gradskim porezima kojom će građani Valpova iznova plaćati prirez po stopi od 8%.

Nakon što je na inicijativu Gradskog odbora HDZ-a prethodni saziv Gradskog vijeća Grada Valpova 2020. godine ukinuo prirez u gradu Valpovu, sada gradonačelnik Matko Šutalo i vijećnici VNL-a ponovno građanima grada Valpova vraćaju obvezu plaćanja prireza.

U ovome trenutku Grad Valpovo je prvi i jedini grad u Republici Hrvatskoj koji vraća plaćanje prireza u Valpovu u 2021. godini. Umjesto umanjenja proračunskih rashoda koji nisu nužni, valpovačka gradska vlast napravila je novi udar na standard građana. Umjesto dobrog gospodarenja novcem građana i saniranja dugova, Valpovačka nezavisna lista odlučila je građane dodatno osiromašiti.

Gradonačelnik i vijećnici Valpovačke nezavisne liste pravdaju taj potez potrebnim dodatnim prihodima kako bi se nastavilo s realizacijom EU projekata te pomoći udrugama, poduzetnicima i poljoprivrednicima. Pravdaju taj potez sada s prirezom, a na sjednici u srpnju donesena je odluka da se zaduže za 7 milijuna kuna kratkoročnog kredita pravdajući taj potez također s istim razlozima. Sasvim je izgledno da je u dva mjeseca tih 7 milijuna kuna „zameo vjetar“.

Vijećnici HDZ-a su i u ovom sazivu Gradskog vijeća upozoravali kako će Grad Valpovo doći u još veće financijske probleme, jer se u sve velike projekte od izgradnje biciklističkih staza do rekonstrukcije trga ušlo s najmanjim udjelom EU sufinanciranja od svih gradova u okruženju, s manje od 50%. Naravno, sada od 8 milijuna kuna za izgradnju biciklističkih staza nedostaje gotovo 5 milijuna kuna, a za rekonstrukciju trga od ukupne vrijednosti od 17 milijuna kuna nedostaje čak 10 milijuna kuna. 15 milijuna kuna koji sada nedostaju za biciklističke staze i rekonstrukciju središnjeg gradskog trga, cijena je neodgovornog planiranja i ulaska u velike projekte što se sada pokušava zakrpati preko leđa građana grada Valpova povećanjem poreznih davanja. Radije će se povećati porezi umjesto da se smanjuju nepotrebni troškovi i na taj način nađu sredstva koja nedostaju. Zbog neodgovorne gradske politike mnogi već sada plaćaju tu cijenu, prvo studenti kojima se na pragu nove akademske godine duguju stipendije iz prošle akademske godine, udruge koje nisu dobile niti kune u ovoj godini kao ni vatrogasci i na kraju poduzetnici prema kojima je dug veći od 10 milijuna kuna po neplaćenim računima.

Prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a na 5. sjednici bio je da se za ugostitelje na području grada Valpova koji su bili najviše pogođeni korona krizom ukine obveza plaćanja poreza na potrošnju kroz izmjenu iste Odluke o gradskim porezima. Podsjetimo, mnogi ugostitelji, posebno oni koji se nalaze na našem trgu imaju još uvijek otežano redovno poslovanje i nakon ublažavanja mjera uslijed korona krize zbog spomenutih radova, pa se i zbog tih razloga predložilo ukidanje poreza na potrošnju.

Prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a za ukidanje poreza na potrošnju ugostiteljima, vijećnici Valpovačke nezavisne liste odbili su bez ikakve rasprave ili dodatnog obrazloženja.

I dok su mnogi gradovi u okruženju smanjili ili ukinuli tu obvezu za svoje ugostitelje, ugostitelji na području grada Valpova voljom vijećnika Valpovačke nezavisne liste i dalje će plaćati tu obvezu.

Podijelite ovu vijest s drugima: