Tomislav Čamagajevac: “Imamo plan djelovanja u iduće četiri godine, a cilj je sanirati nagomilane dugove”

Prilikom posjeta Valpovu, župan Osječko-baranjske županije i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivan Anušić susreo se i razgovarao s kandidatom HDZ-a za gradonačelnika Valpova Tomislavom Čamagajevcem.

Tijekom razgovora dotakli su se brojnih tema, posebice činjenice da se Grad Valpovo nalazi u iznimno složenoj financijskoj situaciji. Ukupni dug Grada krajem 2020. godine iznosio je više od 42 milijuna kuna, što će biti teško sanirati u kraćem vremenskom roku, pa će trebati više godina i bit će izazov i odgovornost za novo Gradsko vijeće. Upravo zbog netransparentnog trošenja proračunskog novca krajem prošle godine HDZ nije podržao prijedlog proračuna za 2021. te je raspušteno Gradsko vijeće i Vlada RH imenovala je povjerenika.

Čamagajevac je u razgovoru s Anušićem  podsjetio da Grad Valpovo ima 16,4 milijuna kuna obveza po računima i potpisanim ugovorima, od kojih je čak 11,6 milijuna kuna s prekoračenim rokom plaćanja, što znači da svaki vjerovnik po tim računima može pokrenuti ovrhu nad Gradom. Takvim neodgovornim potezom izravno je u sljedećem razdoblju ugroženo cjelokupno funkcioniranje gradskog sustava.

„Nakon višemjesečne analize stanja gradskih financija i nakon razgovora sa stručnjacima iz tima te nakon razgovora s mještanima Grada Valpova i svih prigradskih naselja, napravili smo plan i program djelovanja u iduće četiri godine“, rekao je Čamagajevac.

Cjelokupan program razvoja ponajprije podrazumijeva stabiliziranje katastrofalne financijske situacije racionalizacijom sustava, kao što je ukidanje odluke o profesionalnom – plaćenom obnašanju dužnosti zamjenika gradonačelnika, a potom dobrim gospodarenjem i boljom suradnjom sa svim županijskim i nacionalnim institucijama te ministarstvima.

Među prvim zadacima je financijsko rasterećenje poduzetnika, OPG-ova i ugostitelja ali i odgovorno podmirivanje svake usluge i radova koje su obavili poduzetnici i obrtnici te smanjiti sadašnja golema dugovanja prema njima. To je preduvjet za razvojnu strategiju grada Valpova i prigradskih naselja, a zadani ciljevi mogu se ispuniti samo predanim radom i pomnim gospodarenjem – ne samo novcem nego i svim resursima, prirodnim, kulturnim i ljudskim.

Koliko se Valpovo nalazi u fokusu interesa Županije pokazuje podatak da su izravne investicije  Županije na području Valpova 25,69 milijuna kuna.  

Podijelite ovu vijest s drugima: