Kandidat za gradonačelnika Donjeg Miholjca, Dražen Trcović u akciji čišćenja ornitološkog rezervata

Jučer u Donjem Miholjcu djelatnici JU za zaštitu prirode organizirali su akciju čišćenja otpada u Posebnom  ornitološkom rezervatu ˝Podpanj˝u Donjem Miholjcu. Akciji se pridružio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Donjeg Miholjca Dražen Trcović.

-Koristim ovu prigodu da obavijestim javnost da sam kao gradski i kao županijski vijećnik još od 2017. godine u kontaktu sa ravnateljem JU za zaštitu prirode i da su razgovori išli u smjeru revitalizacije Podpanja kao zaštićenog ornitološkog rezervata u Donjem Miholjcu. Ova priča nam je zanimljivai zbog uklanjanja zdravstvenog problema koji se javlja na ovom području obzirom da je bilo zaraslo i neodržavano, a inicijativa je revitalizirati Podpanj i Staru Dravu kako bi vodu doveli do Podpanja. Projekt se planira financirati EU sredstvima, a daljnji razvoj i potencijal koji će ostati Donjem Miholjcu je nemjerljiv kako zbog društvenog sadžaja tako i zbog plasmana domaćih proizvoda na ovom području – istaknuo je Trcović.

Posebni ornitološki rezervat je značajno područje za obitavanje, gniježđenje, seobu i zimovanje ptica. Podpanj je i turističko područje od važnosti za županiju. Ovaj prostor višestruko je zaštićen na državnom (Posebni ornitološki rezervat i Regionalni park Mura – Drava)  i međunarodnom području (UNESCO Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav), te obuhvaćen područjem ekološke mreže NATURA 2000. Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, ponajprije zbog onečišćenja tla, zraka i voda te da izravno ili neizravno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a ljeti su često i izvori požara.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •