SRETAN DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE!

Slaveći Dan državnosti Republika Hrvatska ujedno slavi i 27 godina od proglašenja neovisnosti i suverenosti. S ponosom se prisjećamo 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ i zatražio međunarodno priznanje.

„S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.“ – rekao je tada prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Povodom današnjeg obilježavanja Dana državnosti predstavnici Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije i Gradskog odbora HDZ-a Grada Osijeka te članovi Hrvatske demokratske zajednice položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na osječkom Trgu slobode.

Župan i predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivan Anušić rekao je kako 27 godina nije duga povijest, ali je Hrvatsku obilježila brojnim, ponekad i turbulentnim događajima.

Samostalnost smo izborili Domovinskim ratom, nakon okupacije dijelova Hrvatske imali smo povratak i obnovu razrušenih domova, sela i gradova, zatim ulazak u Europsku uniju i Nato savez. Time smo ostvarili ciljeve koje smo si zadali. Ali nismo ostvarili ono što je potrebno da mladi ljudi ne odlaze iz naše zemlje, a to je gospodarski prosperitet. Hrvatska je krenula putem gospodarskog oporavka i to moramo nastaviti, moramo dati i podršku onima koji rade na tome. Na nama je da upremo sve snage u razvoj naših gradova, općina, županija i konačno države. Oni koji su položili živote za samostalnost i suverenost kao i nove generacije koje dolaze, zadužuju nas da Hrvatsku učinimo boljim mjestom za život.“ – kazao je danas župan Anušić te čestitao Dan državnosti svim žiteljima Republike Hrvatske.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •