ANOČIĆ O GRADONAČELNIKOVOJ INICIJATIVI: U BELIŠĆU SU NARUŠENI DEMOKRATSKI STANDARDI TE SLOBODA MIŠLJENJA I GOVORA

Povodom inicijative gradonačelnika Grada Belišća Dinka Burića za smjenom potpredsjednika Gradskog vijeća Dragana Anočića, danas je održana konferencija za medije Gradskog odbora HDZ-a Belišće na kojoj je javnost upoznata s razlozima novonastalih problema u radu predstavničkog tijela Grada Belišća.

Predsjednik GO HDZ-a Dragan Anočić podsjetio je kako na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća HDZ sa svoja tri vijećnika nije imao pravo predložiti kandidata za časnu dužnost potpredsjednika. U tim trenucima činilo se da je kroz prizmu političke korektnosti gradonačelnik Burić ponudio potporu svoja tri vijećnika te time omogućio da HDZ kao opozicija ima potpredsjednika Gradskog vijeća.

“Očekivano kada je u pitanju gradonačelnik Burić, vrlo brzo se dogodio obrat, pa ranija deklarativna potpora sada više izgleda kao neuspjeli pokušaj kupovine četverogodišnje šutnje kod vijećnika opozicije nego čin dobre volje u ime konstruktivne suradnje.” – rekao je Anočić te dodao kako je nakon 5. sjednice GV formiran prijedlog za njegovim razrješenjem na komu su potpisi 14 vijećnika.

“Na taj način želi se ostaviti dojam kako prijedlog odražava volju većine vijećnika, no teško je povjerovati da su se vijećnici spontano okupili, osobito jer je svima poznato da mi je Burić osobno ponudio potpredsjedničko mjesto. Gradonačelnik je očito inicijator moje smjene, što je – ne ulazeći u moralnost ovakvog postupka – njegovo demokratsko pravo koje uvažavam, ali izričito osporavam razloge i motive koje je predočio vijećnicima. Naime, njegovo obrazloženje za razrješenje svedeno je na osobnu razinu i uvrede te obiluje neistinama, što je karakterističan „rukopis“ upravo Dinka Burića.” – kazao je Anočić.

Dragan Anočić ističe kako se gradonačelniku nisu svidjela pitanja HDZ-ovih vijećnika. Burić je vjerojatno očekivao da će oni biti pasivna oporba koja ništa neće dovoditi u pitanje te će mu stvoriti manevarski prostor za provođenje vlastitih ideja bez mehanizama kontrole i kritičkog mišljenja o funkcioniranju gradske vlasti. Podsjeća da su Buriću naročito zasmetale inicijative vijećnika HDZ-a za smjenom potpredsjednika NO Kombel d.o.o., gdje je – zanemarivši moralnu komponentu i dobru političku praksu – imenovao čovjeka koji je pravomoćno osuđen za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a kazna zatvora je preimenovana u uvjetnu kaznu koja je još uvijek na snazi.

Burić je izrazito negativno reagirao i na zamolbu vijećnika HDZ-a da prokomentira analizu zaduženosti Grada Belišća koju je izradila pulska IT tvrtka (‘Coin’), i to ne samo za Grad Belišće nego i za druge JLS, što su prenijeli mnogi portali. – Pristojno smo tražili tumačenje objava na portalima, no čak i pitanje „Je li to nekakva greška?“ razbjesnilo je Burića. To nije iznenađujuće jer je svima poznato kako je tijekom svoje osebujne političke karijere putem medija nebrojeno puta pokazao svoju pravu narav kroz obračun s političkim neistomišljenicima koji je nerijetko uključivao brojne uvrede, prijetnje i ucjene. Kod njega je najstrože zabranjeno kritičko razmišljanje, neslaganje i nepodržavanje njegovih ideja – kazao je Anočić.

“S obzirom na nedavno održanu tiskovnu konferenciju i blaćenje ugleda vijećnika HDZ-a u medijima, kao i razinu nervoze koju gradonačelnik pokazuje po ovome pitanju, vjerojatno su ova dva ključna pitanja po Burićevu tumačenju temelj i opravdanje za klevetu prema meni osobno i za konstrukcije o nanošenju štete ugledu Grada Belišća i GV. Sve upućuje na to da su u Belišću ozbiljno narušeni demokratski standardi, sloboda mišljenja i govora. Gradonačelnik bi vjerojatno bio najsretniji kada bi postojao jednopartijski sustav u kojemu mu se nitko ne bi drznuo suprotstaviti.” – rekao je Anočić te zaključio:

“Bez obzira na omjer snaga 14:3 i činjenicu da će „Burićevo vijeće“ potvrditi svaku njegovu zamisao, on inzistira da i oporba MORA glasati istovjetno kako bi sve odluke bile jednoglasne. U suprotnome prijeti da će nas prokazati u medijima da smo protiv razvojnih projekata u gradu, na što smo ga već upozorili da će i službeni fonogram sa sjednica potvrditi naše izjave. Vijećnici HDZ-a nisu i nikada neće pristati na Burićev politički preodgoj nego će se konstruktivnim i argumentiranim pitanjima i prijedlozima i dalje boriti za dobrobit Belišća i prigradskih naselja. Ukoliko je navedenom smjenom Burić iscrpio proceduralne mogućnosti kažnjavanja HDZ-ovih vijećnika u Gradskom vijeću Belišća, ostaje nam vječna dilema – što je sljedeće?!”

 

 

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •