ŽUPAN ANUŠIĆ I GRADONAČELNIK MANDARIĆ OTVORILI 51. ĐAKOVAČKE VEZOVE

Na obnovljenom Strossmayerovom trgu ispred đakovačke katedrale jučer su svečano otvoreni 51. Đakovački vezovi koji se održavaju pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Sabora i Vlade RH, a otvorili su ih Ivan Anušić, izaslanih premijera i župan Osječko-baranjske županije te Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova.

Đakovački vezovi su veliki festival tradicije, kulture i baštine koju nudi naša Slavonija i srce Slavonije – Đakovo. Točno prije 51 godinu dr. Zvonimir Benčević, utemeljitelj Vezova, pokrenuo je danas najprepoznatljiviju kulturno-umjetničku i tradicijsku manifestaciju u cijeloj Hrvatskoj koja je prepoznatljiva i izvan granica RH, a najpoznatija u Osječko-baranjskoj županiji.“ – rekao je župan Anušić te naglasio kako je iznimno ponosan na organizatore, domaćine i sve koji godinama doprinose da ova manifestacija svake godine sve više raste.

Gradonačelnik Mandarić koji je ujedno i predsjednik odbora đakovačke smotre folklora prilikom govora na svečanom otvorenju rekao je:

Đakovački vezovi to smo mi, to je sve ono što vidite oko nas, biti ponosan Slavonac, biti ponosan Đakovčanin znači voljeti svoju zemlju, znači voljeti svoje ljude svoje običaje, znači voljeti Vezove. Vođen tom mišlju proglašavam 51. Đakovačke vezove otvorenima.

Svečano otvorenje okupilo je velik broj posjetitelja, a nazočili su i saborski zastupnici Vlatko Kopić i Domagoj Mikulić, dožupani Petar Lagator i Goran Ivanović, gradonačelnik Našica Josip Miletić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob te brojni načelnici osječko-baranjskih općina i visoki dužnosnici i članovi Hrvatske demokratske zajednice.

Otvorenje je nažalost prekinuo snažan vjetar i kiša za vrijeme trajanja scenske slike „Slavonac sam, time se ponosim“ koju je pisao đakovački književnik prof. Mirko Ćurić, a koja je jedna od najvažnijih hrvatskih scenskih izvedbi o promicanju tradicijsku kulturu te prikazuje narodno ruho, ples, konjogojstvo i gastronomiju.

51. Đakovački vezovi nastavljaju se danas folklornim programom, a nedjeljni dio počinje središnjom priredbom smotre – svečanim mimohodom brojnih sudionika iz zemlje i inozemstva. Vezovi će biti zatvoreni u nedjelju na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku izborom najljepših narodnih nošnji.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •