MINISTAR BARIŠIĆ POSJETIO SREDNJU ŠKOLU U DONJEM MIHOLJCU

Jučer je ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, zajedno s Petrom Lagatorom kandidatom HDZ-a za dožupana, Draženom Trcovićem, kandidatom za gradonačelnika Donjeg Miholjca, posjetio  srednju školu u Donjem Miholjcu koja je zanemarivana godinama, a održan je i radni sastanak tom prigodom. Učenici  te škole godinama postižu zavidne uspjehe na državnim natjecanjima, ali uvjeti u kojima pohađaju nastavu nisu adekvatni.

Nenad Perić, ravnatelj škole, ranije je već putem medija apelirao na niz problema s kojima se susreću, a Ivan Anušić, kandidat za župana Osječko-baranjske županije, i Dražen Trcović uputili su inicijativu kako bi se u što skorijem roku pronašlo trajno rješenje za probleme s kojima se susreću djelatnici i učenici škole.

Škola ima kronični nedostatak informatičke opreme, mora se graditi nova škola i adaptacije ne dolazi u obzir, te su već napravljeni prvi koraci, napravljena je građevinska dozvola te je gradilište otvoreno, ali bi u cijeloj ovoj priči trebali biti ažurniji  Županija i uprava škole, jer je to  problem koji traje godinama.

Upoznat sam sa stanjem i  što hitnije ćemo iznaći način da se učenicima u srednjoj školi u Donjem Miholjcu osigura dostojan prostor za školovanje.“ – izjavio je ministar znanosti i obrazovanja   Pavo Barišić.

Petar Lagator,  predsjednik Odbora za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt HDZ-a Osječko-baranjske županije i ujedno jedan od  kandidata HDZ-a za dožupana, rekao je kako se obilaskom škole s ravnateljom i resornim ministrom te timom HDZ-a Osječko-baranjske županije uvjerio u koliko lošem stanju je kompletna škole, od učionice, podruma, prostora gdje djeca objeduju, školske radionice…

„Radni sastanak je prošao u korektnom tonu uz obećanje i čvrsto jamstvo da će ministarstvo, ako ne u ovoj godini svakako u svakoj sljedećoj godini iznaći iz vlastitih sredstava resornog ministarstva, a nešto i putem apliciranja na Europske fondove koji nam stoje na raspolaganju da bi riješili ovaj problem.“- izjavio  je kandidat za dožupana Lagator.

Kandidat za gradonačelnika Donjeg Miholjca na predstojećim lokalnim izborima  Dražen Trcović je istaknuo kako je izgradnja nove škole prioritet koji se nalazi u  programu HDZ-a.

„Izgradnja nove škole je stavka koja se nalazi u našem programu i ona je među našim osnovnim prioritetima što se tiče grada Donjeg Miholjca. U izbornome programu  Hrvatska demokratska zajednica za razvoj Osječko – baranjske županije će u nadolazećem razdoblju nastaviti financirati sve započete projekte i  započeti osigurati financiranje sredstava  čija je projektna dokumentacija potpuno gotova ili  je u završnoj fazi. Uz buduću skrb HDZ –a i budućeg župana je osigurano rješenje ovoga problema unaprijed i već sada jamčimo da ćemo  50 milijuna kuna utrošiti i poplaćati sve druge troškove osnovnog , srednjeg školstva i obrazovanja svih učenika Osječko – baranjske županije.“ – rekao je kandidat za gradonačelnika Trcović.

Nataša  Tramišak predsjednica Odbora za EU fondove i regionalni razvoj HDZ-a i direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić zaključili su kako se ova škola može izgraditi na više mogućnosti financiranja sudjelovanjem nacionalnih sredstava, fondova Europske unije koje je namijenjeno operativnom programu za strukovne škole i pomoću županijskih sredstava.

Naime, srednja škola u Donjem Miholjcu je kombinacija gimnazije i strukovne škole, a prethodni ministar Jovanović nije  predvidio dovoljno sredstava i nije stavio u operativni program mogućnost financiranja gimnazija nego samo strukovnih škola . Ne postoji trenutno natječaj koji bi mogao isfinancirati sve u cijelosti kako je zamišljeno i projektirano je u vrijednosti 5 milijuna eura. Postoji zbog toga problem da bi ministarstvo uopće moglo nešto financirati  i morali bi se izmijeniti operativni programi da bi se to uspjelo u financijskom razdoblju od 2020. do 2021. Projekt bi se  trebao realizirati u sinergiji Europskih fondova, nacionalnih sredstava,  sredstva županije i grada da bi se to riješilo.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •