TRIBINA: KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I RAZVOJ GOSPODARSTVA I TURIZMA U OPĆINI BILJE

Sinoć je u organizaciji Općinskog odbora HDZ-a u Bilju održana tribina na temu „Komunalna infrastruktura i razvoj gospodarstva i turizma u Općini Bilje“. Ovom su tribinom članovi HDZ-a htjeli svim mještanima općine koji se bave poljoprivredom, privredom i turizmom ili razmišljaju o započinjanju vlastitog posla približiti sve mogućnosti koje su im na raspolaganju.

Okupljenima na tribini obratio se i Ivan Anušić, saborski zastupnik i načelnik jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj. Općina Antunovac treba poslužiti kao primjer svima koji žele raditi na razvoju svog kraja.

Tribine su potrebne upravo zbog ovakvih razmjena informacija, ali i iskustva onih koji su se do sada pokazali uspješni u svom poslu. Prema našem iskustvu, za razvoj lokalne sredine potrebna je politička stabilnost koju smo dolaskom Andreja Plenkovića i HDZ-a na čelo države napokon dobili. Vi na lokalnoj razini morate imati viziju, znati u kojem smjeru želite voditi vašu općinu i ono što je itekako važno morate se okružiti kvalitetnim ljudima. Jedino sinergijom tih ključnih stvari možete računati na uspjeh“ – kazao je Anušić te dodao kako zbog kandidature za župana ne može biti kandidat za načelnika općine koju je vodio 12 godina. Ostavlja ju, kaže u pravim rukama, a njegova je želja kao budućeg župana, osigurati uvjete svim gradovima i općinama da se neometano razvijaju i postanu uspješni kao što je i Općina Antunovac.

Stručnjak iz područja vodnog gospodarenja, Damir Paulić govorio je o komunalnoj infrastrukturi ističući kako promjenom Zakon o financiranju vodnog gospodarstva iz 2015. godine jasno istaknuo kako su priključci sastavni dio javne imovine, a da se javna imovina financira javnim novcem, a ne novcem građana.

Ovime se otvara put kvalitetnom razvoju javne infrastrukture te zapošljavanju i pokretanju modela „Reverzibilni otkup“ koji znači povrat novca građanima koji su platili nabavu priključka za vodu.“- rekao je Paulić okupljenima.

O potencijalima Europskih fondova govorila je direktorica Razvojne agencije Roda iz Antunovca Nataša Tramišak.

Općina Antunovac pozitivan je primjer povlačenja novca iz EU fondova iz kojih je Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. godine na raspolaganju oko 10,6 milijardi eura. Porazan je podatak da je Hrvatska do sada povukla svega 2% tog iznosa.“ – rekla je Tramišak.

Općina Antunovac ima prijavljenih projekata u iznosu od 40 milijuna kuna. Gospodarska zona Općine Antunovac predvodnik je gospodarskog razvoja u antunovačkom kraju, no na početku kažu, nije bilo lako.

Osnovna zadaća lokalne samouprave je otvoriti vrata jer lokalna samouprava mora biti prva instanca kojoj će se poljoprivrednici, gospodarstvenici i obrti obratiti. Ono što smo mi napravili u Antunovcu, moguće je napraviti u svim općinama naše županije.“ – rekla je okupljenim mještanima Bilja, uglavnom poljoprivrednicima i gospodarstvenicima Nataša Tramišak.

Razvoj turizma u  Općini Bilje unatoč potencijalima, još uvijek je u začetku. Općina smještena na samom ulazu u Baranju koja godinama gradi imidž kontinentalne turističke destinacije do sada nije imala dovoljno sluha za mještane koji žele razvijati svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Očuvanje kulturne baštine, ako uzmemo u obzir našu multikulturalnost, tradicija i običaji te izvrsna gastronomska ponuda gdje se mogu izvrsno uklopiti i vina susjednih općina daju jedinstvenu turističku ponudu. Potrebna nam je bolja komunikacija svih subjekata na lokalnoj razini kako bi bili uspješniji u svojom poslu“ – kazala je na kraju okupljenima Renata Forjan, rukovoditeljica odsjeka za turizam Parka prirode Kopački rit.

bilje01 bilje02 bilje03 bilje04 bilje05 bilje06 bilje07 bilje08

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •