NK OSIJEK PROSLAVIO 70. ROĐENDAN

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu danas je svečanim obilježavanjem proslavljen 70. rođendan Nogometnog kluba Osijek kao i prva godina rada Kluba pod vodstvom novih vlasnika. Uz brojne igrače, trenere, dužnosnike „bijelo-plavih“ i goste, svečanosti je nazočila i izaslanica premijera RH i glavna državna tajnica za sport Janica Kostelić, predsjednik HNS-a Davor Šuker te predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Ivan Anušić.

Pokrenuli smo grad. U protekloj godini, u vremenu iseljavanja i teškog vremena za grad i regiju, NK Osijek svojim pokretom  kreirao je novu energiju, kojom se nastavlja kreirati i pokretati grad i dalje. Imamo još puno velikih projekata koji su u planu, poput izgradnje novog stadiona, kao još jednog koraka na putu uspjeha našeg grada u regije. Projekt #pokrenimograd od početka je zaživio i svakim je danom sve intenzivniji.“ – rekao je Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek, koji se zahvalio svima koju su zaslužni za promicanje imena osječkog prvoligaša te onima koji su došli uveličati ovu značajnu obljetnicu.

Janica Kostelić, glavna državna tajnica za sport, koja je ovoj svečanosti nazočila kao izaslanica premijera RH Andreja Plenkovića, u svom govoru je povezala uspjeh NK Osijeka s ulaganjem u sport s kojim ulažemo u život djece i mladih, u njihov razvoj i odgoj jer oni su ti na kojima počiva naša budućnost.

Brojne sportaše i sportske klubove vežemo uz Osijek, ali jedan se posebno ističe sa svojim sportskim djelovanjem, a to je NK Osijek. Svjedoči tome svojom poviješću i radom zahvaljujući kojima je iznjedrio brojne vrhunske nogometaše, a ono što je još važnije i danas je okosnica za okupljanje i stasanje novih mladih nogometaša. 70 godina je značajno razdoblje da se može podičiti svojom poviješću, a isto tako klub je dovoljno mlad da može ispisivati još svjetliju budućnost. Ulaganjem u sport ulažemo u bolju budućnost.“ – naglasila je Kostelić.

Većinski vlasnik kluba, mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros, rekao je danas kako Uprava ima viziju od NK Osijeka napraviti europski klub, zbog čega se kreće u realizaciju brojnih projekata, među kojima su izgradnja nogometnog kampa s nekoliko igrališta i stadionom, kapaciteta oko tri i pol tisuće gledatelja, a planira se i obnova postojećeg stadiona Gradski vrt ili izgradnja novog stadiona.

Povijest NK Osijeka

Nogometni klub Osijek nastao je 27. veljače 1947. godine, spajanjem fiskulturnih društava Slavonija i Bratstvo. Novo fiskulturno društvo nazvano je Proleter i on je prava preteča NK Osijeka. Klub uzima novo ime – NK Osijek 1967. koje je ostalo sve do danas. Dotadašnje službene boje, crvenu i plavu, mijenjaju bijela i plava, koje su također ostale glavno obilježje ovog nogometnog kolektiva.

Vjerojatno najbolju sezonu u povijesti, „bijelo-plavi“ su odigrali 1994/95. Tada je osvojeno treće mjesto, sa samo šest bodova zaostatka za prvakom Hajdukom te uz fantastičnu gol razliku +35!  Odmah sljedeće sezone je Osijek prvi puta izašao u Europu. Klub je nastavio biti pri vrhu, 1998. godine ponovno je izboreno treće mjesto, a sezonu kasnije osvojen je i prvi, za sada i jedini trofej, Kup Hrvatske, dramatičnom pobjedom nad Cibalijom u Maksimiru.

Osječani prvi trofej osvajaju u sezoni 1998./99. pobijedivši Cibaliju kada postaje jesenski prvak Hrvatske. Svi još pamte legendarnu startnu postavu: Balić, Beljan, Vuica, Neretljak, Prišć, Beširević, Ergović, Brkić, Bjelica, Mitu i Turković, a značajan trag ostavili su i R. Grnja, Jukić te Gašpar i Balatinac.

Posebno se poglavlje Nogometnog kluba Osijek odnosi na razdoblje od veljače 2016. godine koje je označilo početak sasvim novih odnosa i djelovanja u Gradskom vrtu. Kolektivu je opasno prijetilo pokretanje stečaja, uslijed nemogućnosti Grada za redovnim i nesmetanim servisiranjem nagomilanih dugova i drugih obaveza. Onda se dogodio potpuni zaokret.

Osijek je, prvi puta u svojoj povijesti, dobio privatne vlasnike. Mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros i Osječanin Ivan Meštrović otkupili su većinski paket dionica i preuzeli brigu i skrb o sportskom ponosu našeg grada i učinili ga stabilnim, igrački jačim i puno ambicioznijim, ali i dostupnijim navijačima i simpatizerima. Planovi za blisku budućnost su vrlo ozbiljni i ambiciozni, ne samo u smislu plasmana u gornji dom hrvatskog nogometa, nego i brendiranja Kluba, izgradnje novog stadiona, svega onoga što će pozdraviti svaki pravi ljubitelj najvažnije sporedne stvari u slavonskoj metropoli.

IMG_7329 IMG_7359 IMG_7377 IMG_7518 IMG_7317 IMG_7407 IMG_7440 IMG_7476 IMG_7543 IMG_7564 IMG_7583 IMG_7623 IMG_7647 IMG_7650 IMG_7662 IMG_7673 IMG_7695 IMG_7756

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •