27. SJEDNICA SKUPŠTINE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Danas je održana 27. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije koja je ujedno i prva u ovoj kalendarskoj godini. Pored uobičajenog polugodišnjeg Izvješća župana na dnevnom redu bila su i druga izvješća i informacije te prijedlozi različitih akata.

Na početku sjednice vijećnici su uobičajeno postavljali pitanja Županu. HDZ-ov vijećnik Ivica Čeme pitao je župana koji su razlozi smjene brojnih članova školskih i nadzornih odbora te upravnih vijeća, s obzirom na to da su smjene odrađene naprasno i bez dodatnih objašnjenja što stvara dojam da župan provodi svojevrstan totalitarizam i pomalo djeluje kao diktator.

Župan je potvrdio kako je točno da je zamijenio određene članove školskih i nadzornih odbora i upravnih vijeća, a o razlozima je samo rekao kako su oni raznorazni i kako je on sam odgovoran za sve odbore i vijeća te njihove odluke pa je postavio svoje ljude od povjerenja. Na to se osvrnuo i Goran Ivanović iz HDZ-a koji je rekao kako župan ima pravo razriješiti dužnosti bilo kojeg člana upravnog vijeća ili nadzornog odbora, no i svakom laiku je ovdje jasno da se ovdje radi o političkim smjenama.

Ivanović je u svom govoru rekao kako je potreban potpuni zaokret i novi način djelovanja i rada na području naše županije jer nas ovaj postojeći koji se dugi niz godina nije mijenjao nigdje nije doveo.

Potreban nam je župan koji će svoju dužnost prihvatiti ozbiljno i koji će raditi na dobrobiti Slavonije i Baranje. Dužnost župana svela se samo na protokolarnu dužnost bez jasnog cilja koji nas vodi do boljitka za naše građane i našu regiju. Moramo promijeniti politički okvir i smjer kojim dugi niz godina ide Osječko-baranjska županija, Hrvatska demokratska zajednica ima viziju i način, a to će i pokazati nakon što pobjedi na predstojećim lokalnim izborima.“ – zaključio je Ivanović.

Rasprava oko stanja u Trgovačkom društvu Cesting d.o.o.

Tema koja je izazvala najviše vijećničkih reakcija zasigurno je bilo stanje u trgovačkom društvu Cesting d.o.o. Osijek zbog obračuna između osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića i dugogodišnjeg direktora Cestinga, Marka Bagarića, koji se od nedavno nalaze na suprotnim političkim stranama zbog čega je najvjerojatnije i nastao ovaj sukob. Naime, Šišljagić je sazvao izvanrednu skupštinu na kojoj se tražio opoziv Nadzornog odbora te izbor novog i povlačenje trezorskih udjela čime bi se povećao postotak vlasništva malih udjeličara. Udjeličari osječke tvrtke Cesting odbili su smjenu Nadzornog odbora koju je tražila Županija jer je donio Odluku o prodaju trezorskih udjela bez znanja Županijske skupštine. Nadzorni odbor je nakon toga odbio prodaju zbog sumnje na takozvano „neprijateljsko preuzimanje“.

Na kriznu situaciju u ovoj osječkoj tvrtki osvrnuo se i HDZ-ov vijećnik Željko Kovačević koji je rekao kako je žalosno to što se događa mjesecima u Cestingu te kako je ovo sve rezultat jeftinog politikantstva.

Osječko-baranjska županija mora preuzeti kontrolu nad Cestingom jer jedino logično rješenje ove krizne situacije je da se udjeli ove tvrtke vrate pod okrilje Osječko-baranjske županije. Ne smiju se nad ovom situacijom prikupljati jeftini politički bodovi dok se radnici boje za svoju budućnost.“ – rekao je Kovačević.

Goran Ivanović se također osvrnuo na nelogičnosti u situaciji s Cestingom te je rekao kako ne razumije kako vijećnici sada navodno moraju preuzeti odgovornost nad Cestingom, a do sada ih nitko od nadležnih nije upoznao s radom tvrtke niti su dobili obećano izvješće kako bi bili detaljno upoznati s nastalim problemom i zajedno došli do adekvatnog rješenja.

Na prošloj sjednici nam je predsjednik Županijske skupštine rekao kako ćemo dobiti potrebne materijale koji će nas pobliže upoznati sa situacijom, ali mi ih nismo dobili. Sve ovo je isključivo rezultat sukoba dvije suparničke struje proizašle iz jedne stranke, a cijenu ovog politikantstva će na kraju platiti oni koji nisu ni krivi ni dužni, a to su u ovom slučaju radnici Cestinga.“ – rekao je Ivanović.

1 2 3 4

 

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •