OBLJETNICA ZAVIČAJNE UDRUGE GIBARAC

Jučer je u organizaciji Zavičajne udruge Gibarac u Osijeku tradicionalno obilježena manifestacija povodom blagdana sv. Vinka, a ujedno i 21. obljetnica te Udruge koja okuplja više od 200 Hrvata protjeranih 1994. i 1995. iz malog pitomog srijemskog sela na obroncima Fruške gore nedaleko od Šida.

I ove su se godine na jednom mjestu okupili brojni Gibarčani, oni koji trenutno žive u tom mjestu i oni koji su uslijed ratnih događanja morali napustiti svoja ognjišta, ali kako i sami često kažu – ni rat, ni vrijeme, ni udaljenost im nisu mogli izbrisati rodno mjesto i uspomene iz sjećanja pa se svake godine 21. siječnja okupljaju i svečano obilježavaju njegovanje svoje tradicijske baštine i narodnih običaja.

Udruga Gibarac osnovana je u Osijeku 1996. godine kada je srijemsko selo Gibarac etnički očišćeno zbog ratnih zbivanja. Mnogi Gibarčani su tada novo mjesto za život pronašli u Osijeku gdje obilježavaju svoja slavlja i obljetnice, okupljaju se i druže kako bi tradiciju i ljubav prema rodnom kraju prenosili na mlađe generacije.

Mato Barišić, predsjednik Zavičajne udruge Gibarac, rekao je kako su za dan godišnjeg okupljanja Gibarčana odabrali subotu najbližu blagdanu sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, zbog uspomene na generacijsku posvećenost predaka vinogradarstvu i vinarskim običajima.

Gibarčani su i ove godine na ovu manifestaciju pozvali brojne goste, a pozivu se rado odazvao Ivan Anušić, predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik, koji je Gibarčanima poželio dugu tradiciju u organizaciji ovakvih manifestacija i okupljanja kako bi se uspomena na njihov rodni kraj  i zavičaj očuvala i prenosila s generacije na generaciju.

 

gibarac01 gibarac02 gibarac03 gibarac04 gibarac06 gibarac05

Podijelite ovu vijest s drugima:
  • 74
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •