HRVATSKA SLAVI 25. OBLJETNICU MEĐUNARODNOG PRIZNANJA

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.” – riječi su to koje je prije točno 25 godina izrekao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Međunarodna zajednica je tada priznala i potvrdila suverenost Hrvatske. Island, Njemačka i Vatikan pokrenule su lavinu priznanja jer su tada njihov primjer slijedile mnoge druge  europske države. Bila je to ujedno i potvrda stoljetnog sna hrvatskog naroda o samostalnosti i neovisnosti.

Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Događalo se to u vrijeme kada su hrvatski vojnici diljem zemlje branili i čuvali našu ideju o samostalnoj državi. Međunarodno priznanje bilo je potvrda njihove želje, volje i hrabrosti koju su pokazali izlažući pogibelji svoje živote u Domovinskom ratu jer je JNA pod okupacijom tada držala gotovo trećinu zemlje.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija, a ovim su se priznanjima do svibnja pridružile i mnoge druge države svijeta tako da je 22. svibnja iste godine Hrvatska postala članica Ujedinjenih naroda.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •