OBILJEŽAVANJE 25. OBLJETNICE VOJNO-REDARSTVENE AKCIJE „KOPAČKI RIT“

„Dan je bio isti kao i danas, hladan, maglovit i težak. Krenuli smo u protunapad, trebalo je spriječiti neprijatelja u pokušaju da spoji okupirani dio Baranje s okupiranim dijelovima Istočne Slavonije. Uspjeli smo u tome“- prisjetio se danas Stipan Šašlin, ratni zapovjednik 135. brigade.

16. prosinca 1991., započela je dvodnevna zajednička akcija pripadnika 1. bojne 135. baranjske brigade pod zapovjedništvom pukovnika Stipana Šašlina, pripadnika baranjske policije pod zapovjedništvom Ante Prgometa , pripadnika izvidničke grupe Specijalne jedinice policije „Orao“ pod zapovjedništvom Vladimira Velkija, pripadnika „Bojne Frankopan“ pod zapovjedništvom bojnika Brune Zorice-Zulua, pripadnika Riječne ratne flotile pod zapovjedništvom Vlade Grozdanića te pripadnika topništva 106. osječke brigade koji su topništvom djelovali po neprijateljskim položajima u Kopačkom ritu.

Ove postrojbe su 18. prosinca 1991. godine zajedničkim djelovanjem uspjele Jugoslavenskoj vojsci i četnicima nanijeti velike gubitke u ljudstvu, uništiti dva oklopna transportera i nekoliko vojnih kamiona, zarobile su nekoliko terenskih vozila i rovokopač koji je služio za izgradnju neprijateljskih bunkera. Život za domovinu tijekom vojno-redarstvene akcije „Kopački rit“ koju su hrvatski vojnici zvali i „Đavolja greda“ dala su četiri branitelja, a dvanaestorica su ranjena.

Danas u kod Spomen križa na Biljskoj cesti položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje. Vijenac je položio Ivan Anušić, predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane, a svijeće su zapaliti saborski zastupnici Vlatko Kopić, Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, te Srećko Tomas, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Nakon njih, žrtvama su se poklonili predstavnici grada i županije, te predstavnici mnogobrojnih vojnih i policijskih udruga.

„Na današnji je dan neprijateljska vojska zaustavljena i nikad poslije toga nije učinila ni korak bliže prema Osijeku na istočnoj bojišnici. Ova je vojno-redarstvena akcija bila iznimno bitna u obrani Osijeka jer je tijekom nje oslobođen  teritorij Kopačkog rita do Bilja i Kopačeva, pa je tako naša vojska zauzela položaje ispred Bilja i Kopačeva i onemogućila Jugoslavenskoj vojsci i četnicima da neposredno ugrožavaju grad Osijek.“- istaknuo je prilikom obilježavanja obljetnice akcije Ivan Anušić, predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane.

greda03 greda04 greda05 greda06 greda07 greda08 greda09 greda10 greda11 greda12

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •