KANADSKA VLADA NE PODRŽAVA PRIKAZIVANJE FILMA U KOJEM SE IZVRĆU ČINJENICE O DOMOVINSOM RATU

Nakon što je prošli tjedan potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izvijestio javnost o tome što su hrvatske vlasti poduzele u vezi s prikazivanjem dokumentarnog filma “15 minuta – masakr u Dvoru“ u Kanadi, danas se kanadski veleposlanik  Daniel Maksymiuk sastao s predsjednikom Saborskog odbora za ratne veterane Ivanom Anušićem.

Na Maksymiukov zahtjev, na Markovu su trgu razgovarali o filmu „15 minuta – Masakr u Dvoru“ nedavno prikazanom na regionalnoj kanadskoj televiziji Ontario TVO.

Maksymiuk je istaknuo kako  kanadska vlada ne podržava prikazivanje filma, čiju je distribuciju zabranio HAVC koji je film i financirao s 250 000 kuna.

Premijerno prikazivanje  hrvatsko-danskog filma „15 minuta – Masakr u Dvoru“ na Sarajevo film festivalu ove godine, uznemirilo je hrvatsku javnost, ponajviše braniteljske udruge. U filmu  koji se bavi ubojstvom deset duševno bolesnih i invalidnih osoba u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. za zločine se optužuje Hrvatska vojska iako počinitelji ovog teškog zločina nikad nisu pronađeni, a  mnoge činjenice ukazuju na to da su ga počinile postrojbe srbijanskog agresora. Zbog toga i još niza neistinitih i nepotpunih informacija u filmu, zabranjeno je prikazivanje filma, a HAVC je zauzeo stav kako film nije odobrio te ga je danska produkcija samostalno pustila u prikazivanje. Film je tako dospio i na kanadsku lokalnu televiziju.

Kanadski veleposlanik pohvalio je nastojanja predsjednika Saborskog odbora za ratne veterane da promiče istinu o Domovinskom ratu te je s Anušićem razmijenio iskustva o ratnim veteranima kanadskih misija i hrvatskim braniteljima, stavljajući naglasak na integraciji veterana u društvo.

Maksymiuk i Anušić u razgovoru su se dotakli i ekonomske suradnje dviju zemalja.

img_2600 img_2606 img_2608

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •