REAGIRANJE NA TEKST PORTALA INDEX.HR

Reagiranje predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivana Anušića na tekst objavljen na portalu Index.hr  prenosimo u cijelosti.

“Danas, 04. prosinca 2016. godine portal Index.hr u tekstu „Umirovljenici koji žele hranu plaćenu EU novcem moraju se javiti HDZ-u“ iznio je netočne i polovične informacije koje bacaju negativno svijetlo na  projekt “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama” koji provodi udruga „Putevi milosti“.

HDZ Osječko-baranjske županije i ja kao predsjednik nismo imali namjeru izlaziti u javnost s našom gestom pomoći koju smo ponudili udruzi „Putevi milosti“ u prikupljanju informacija o najpotrebitijima jer ovu gestu ne smatramo političkom, nego humanitarnom.

Udruzi je odobreno ukupno 8,000,205.85 kuna iz Fonda Europske pomoći za najpotrebitije, a tijekom godine dana financirat će hranu i osnovne higijenske potrepštine najsiromašnijima. Udruga djeluje na području pet slavonskih županija i broji svega desetak članova te nema potrebnu infrastrukturu za prikupljanje podataka o najpotrebitijima. Obratili su se meni kao načelniku općine Antunovac za pomoć u prikupljanju informacija o siromašnim mještanima moje općine.

Sa željom da proširimo broj korisnika ove humanitarne pomoći, kao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a  pozvao sam sve gradske i općinske organizacije HDZ-a da u svojim sredinama prikupe informacije o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Pozvao sam i Udruge s kojima smo do sada imali uspješnu suradnju, a među njima je i udruga Matice umirovljenika čiji dopis je Index objavio.

HDZ Osječko-baranjske županije nije suorganizator, niti se u tom svojstvu igdje u pozivima navodi, što netočno implicira Index.

Sljedeća netočna informacija u tekstu je kako bi zbog pomoći koju je HDZ ponudio „projekt mogao propasti“. Projekt neće propasti, te molim Index da ne obmanjuje javnost i ne plaši senzacionalističkih tekstovima korisnike ovoga projekta, koji  zbog siromaštva ionako imaju dovoljno svojih briga.

U teškoj situaciji u kakvoj se godinama nalazi Slavonija i Baranja, kao jedna od najsiromašnijih hrvatskih regija, tužno je da se na ovaj način javnosti prikazuju iskreni pokušaji pomoći.

Drago mi je što nam se udruga „Putevi milosti“ obratila za pomoć, naši će članovi na terenu obići najsiromašnije u gradovima, općinama i selima te im dostaviti prikupljene podatke.

Iako nismo imali namjeru istupiti u javnost, koristim ovu priliku, kad nam je Index već ustupio medijski prostor, da pozovem sve one čija primanja iznose  manje od 800 kuna po članu domaćinstva mjesečno, a žive na području pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Brodsko- posavska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Požeško- slavonska) da se obrate nama ili direktno udruzi „Putevi milosti“ kako bi ih udruga uključila u europski projekt “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama” tijekom idućih godinu dana.

Najugroženija skupina naših sugrađana je ona treće životne dobi. Stoga pozivam i sve one koji imaju bake, djedove ili susjede koji teško žive, a možda zbog neznanja,  prometne udaljenosti ili bilo kojeg drugog razloga nisu registrirani u Centru za socijalnu skrb, a imaju primanja manja od 800 kuna da Udruzi dostave njihove osobne podatke, a mi ćemo učiniti sve da im pomognemo prikupiti potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji.

Udruzi se možete javiti na mail udruga.putevimilosti@gmail.com, a više informacija o samom projektu pronaći na Internet stranici Udruge http://www.udruga-putevimilosti.net/.”

img_1611

 

 

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •