GRAD OSIJEK PROSLAVIO 230. ROĐENDAN

Prije 230 godina, 2. prosinca 1786., tri do tada zasebna dijela – Donji grad, Tvrđa i Gornji grad, ujedinili su se u jednu cjelinu i postali grad Osijek. Iz tog razloga upravo na današnji dan slavimo Dan grada Osijeka koji se danas, između ostalog, obilježio i svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Prije sjednice brojni uzvanici su se okupili u Rektoratu Sveučilišta na trećem međunarodnom interdisciplinarnom znanstveno-stručnom skupu „Domovinski rat, njegove gospodarske, demografske i socijalne posljedice i perspektive na području hrvatskog istoka“.

Proslava Dana grada ujedno je bila i prigoda za predstavljanje budućih projekata kojima je cilj razvoj grada i bolja budućnost za sve građane.

Poseban gost na proslavi bio je i Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, koji je na svečanoj sjednici naglasio kako je grad Osijek pun potencijala koje je potrebno iskoristiti. Vlada Republike Hrvatske pružit će aktivnu potporu razvoju grada i cijele istočne Hrvatske.

Gospodarski snažan Osijek te razvijena Slavonija i Baranja, kako je rekao premijer, preduvjet su uspješne Hrvatske. Osvrnuo se i na ranije najavljivani „Projekt Slavonija“ o kojem je rekao kako je to model politike prema istočnoj Hrvatskoj koji će uvažiti sve njezine specifičnosti.

„Namjera projekta je osigurati minimalno 2,5 milijardi eura iz EU fondova i drugih izvora koji bi trebali biti generator razvoja Slavonije i Baranje. Osijek je grad koji je pun potencijala koji se mogu i moraju bolje iskoristiti. Uvjeren sam da Osijek, temeljem svoje industrijske, obrtničke i obrazovne tradicije, može odgovoriti za sve izazove i dodatno unaprijediti kvalitetu života. Ključno je da će Osijek te Slavonija i Baranja imati potpunu potporu Vlade RH u budućem razvoju.“ – poručio je Plenković.

Svečanoj rođendanskoj proslavi nazočio je i Ivan Anušić, predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik, koji je ovom prigodom izjavio kako Osijek u sebi krije nebrojene potencijale – povijesne, gospodarske i turističke za koje treba kvalitetna strategija razvoja.

„Grad Osijek s ponosom nosi naziv „Nepokoreni grad“. Nije ga slomio rat, nećemo dozvoliti ni da ga slome u miru. Naš Osijek ne smije biti polazna točka prema Europi, on mora biti mjesto gdje će se razvijati europski projekti. Mora biti mjesto gdje ćemo vidjeti budućnost naše djece. Jer i Osijek i Osječani to zaslužuju.“ –zaključio je Anušić.

Na svečanoj sjednici su dodijeljena i posebna javna priznanja Grada Osijeka za 2016. godinu, a među dobitnicima je bio i Vladimir Šeks koji je proglašen počasnim građaninom.

„Priznanja koja smo danas dobili od Grada Osijeka obvezuju nas da i dalje djelujemo na korist našeg grada, naših sugrađana, naših mladih, naše sadašnjosti i budućnosti“, zahvalio se na ovom posebnom priznanju Šeks.

 

hdz2 hdz3 hdz4 oos01 oos03 hdz1 hdz5 oos05 oos06 oos07 oos08 os03 os06

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •