HOĆE LI OSJEČKI VATROGASCI BLAGDANE DOČEKATI BEZ PLAĆE?

 

Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije neugodno je iznenađen današnjim tekstom u Glasu Slavonije koji govori o nedostatku novca za plaće osječkih vatrogasaca. Naime, za plaće koje se trebaju isplatiti u prosincu nedostaje oko 300.000 kuna.

Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek već je 16 godina u vlasništvu Grada Osijeka i u skladu s tim Grad Osijek bi morao pronaći model financiranja njihovog neometanog funkcioniranja. Riječ je o profesionalcima koji svakodnevno izlažu svoje živote kako bi zaštitili građane. Samo u prošloj godini imali su gotovo 500 intervencija, od kojih je više od 200 bilo usmjereno na spašavanje života ljudi. Prisjetimo se samo kako su i tijekom Domovinskog rata svakodnevno izlazili na teren te svojim radom dali ogroman doprinos u stvaranju Hrvatske.

„Usluge naših vatrogasaca zaista su na zavidnom profesionalnom nivou koji jamči sigurnost građana. Unatoč višegodišnjim problemima s financiranjem njihovog rada, oni i dalje daju sve od sebe na svakoj pojedinoj intervenciji. Ne možemo ne primijetiti kako će ovim činom pokazuje izrazita neosjetljivost prema onima koji brinu o sigurnosti svih građana Osijeka.“ – rekao je Ivan Anušić, predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Prisjetimo se, bivša gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom još 2009. godine iz proračuna JPVP uzela je milijun kuna, a isti smanjeni proračun za vatrogasce zadržala je i sadašnja gradska vlast. Financijski problemi s kojima se susreću osječki vatrogasci traju godinama, a njihov problem nisu samo plaće.

Osječki vatrogasci istaknuli su kako se godinama slabo ulaže u vatrogasnu opremu, ali su unatoč toj činjenici jedna od najuspješnijih vatrogasnih postaja. Smatraju kako su jedina gradska tvrtka čiji djelatnici svoj posao ne smatraju zanimanjem nego pozivom.

Nedostatak sluha Gradske uprave, rekao je danas Boris Banjanin, zapovjednik JPVP Osijek, neće utjecati na rad njegovih vatrogasaca. Svi su oni vatrogasci i s plaćom i bez nje i danas su više nego ikada spremni stati u zaštitu građana, njihovih obitelji i njihove imovine.

Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije odlučio je danas reagirati na ovu vijest u nadi da će se ipak pronaći rješenje ovoga problema.

 

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •