TUŽNO I BOLNO SJEĆANJE NA OKUPACIJU LASLOVA

Na današnji je dan 1991. godine slomljena herojska obrana Laslova. 152 dana, ovo je malo mjesto bilo prva crta južne obrane grad Osijeka. Laslovo je branila čitava Hrvatska, ali i svijet, jer su u prvom internacionalnom vodu koji je tada imao tridesetak ljudi bili Amerikanci, Španjolci, Mađari, Slovenci i Hrvati. U višemjesečnoj obrani sela poginulo je 48 osoba, a deset se i danas vode kao nestali. Tešku odluku o napuštanju sela  i proboju do slobodnog Ivanovca donijelo je nakon četverodnevne opsade zapovjedništvo obrane sela jer u samo nekoliko dana poginulo je desetak branitelja, ostali su bez hrane, streljiva i lijekova za brojne ranjenike. Krenuli su dan ranije, a u Ivanovac su stigli pješačeći i noseći na rukama teško ranjene.

Danas je u Laslovu obilježena 25. godišnjica sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu pod nazivom „Tužno i bolno sjećanja Laslovo“. Otkriven je spomenik u znak sjećanja „Jedan od puteve proboja iz četverodnevnog JNA i srbočetničkog okruženja“, na mjestu gdje su hrvatski vojnici, ali i civili prolazili kad su ispred agresora napuštali svoje selo.

Kolona predvođenja barjacima, braniteljima, obiteljima ubijenih i nestalih te visokim uzvanicima,, krenula je od novootkrivenog spomenika i zaputila se prema centru mjesta gdje su ispred spomenika za sve poginule i nestale laslovačke  branitelje i civile položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vjence su prvo položili članovi obitelji poginulih i nestalih, zatim ispred  Ministarstva branitelja i saborskog odbora za ratne veterane Ivan Anušić, predstavnici Osječko-baranjske županije, te brojne braniteljske udruge i građani. Zapovjednik obrane Laslova Ladimir Kočiš još je jednom okupljenima poručio kako neće prestati tražite nestale sumještane.

Prigodnim programom laslovačkih osnovnoškolaca i molitvom u Parku hrvatskih branitelja, mjestu posebnog pijeteta podsjetili su se svih koji su život dali za domovinu. Pripadnici Oružanih snaga RH, pred Mjesnim su domom predstavili Taktičko-tehnički zbor.

 

laslovo01 laslovo02 laslovo03 laslovo04 laslovo05 laslovo06 laslovo07 laslovo09 laslovo10 laslovo11 laslovo12

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •