Žrtvama komunističkog režima podignuta Spomen ploča

 

U znak sjećanja na žrtve masovne likvidacije zatočenika Vojnog suda za Slavoniju – Jugoslavenske armije i nesretne događaje koji su se dogodili 25. listopada 1945., danas je uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća otkrivena Spomen ploča na zidu Zatvora u Osijeku.

Toga dana došlo je do pobune u zatvoru zbog lažih optužbi, zlostavljanja, skupnih presuda na smrt, brutalnih likvidacija i općeg beznađa. Uprava zatvora je tada naredila masovnu likvidaciju 48 zatočenika ručnim bombama i automatskim oružjem.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ispričala se što zbog ranije dogovorenih obaveza nije mogla prisustvovati ovom događanju, ali je poslala pismo u kojem je naglasila kako je obilježavanje mjesta masovne likvidacije žrtava tijekom II. Svjetskog rata iznimno važno za njegovanje kulture spomena tim više što su mnoge žrtve iz tog razdoblja bile prešućivane, a njihovim bližnjima je bilo uskraćeno iskazivanje pijeteta.

Otkrivanju Spomen ploče prisustvovao je i Ivan Anušić kao izaslanik Ministarstva branitelja koji je ovom prilikom izjavio:

„Najmanje što možemo učiniti je odati počast svim žrtvama masovnih likvidacija i iskazati poštovanje prema onima koji su tada podnijeli veliku žrtvu i nevini bili osuđeni i ubijeni. Ovaj čin podizanja Spomen ploče je od velike važnosti jer se zločini ne smiju zaboraviti, a sada imamo i mjesto na kojem možemo zapaliti svijeću za sve žrtve komunističkog režima koje su stradale na ovom prostoru.“

Predsjednik koordinacije žrtvoslovnih udruga, Pero Šola, rekao je kako je istraživanje ovog događaja započeo pokojni Bruno Bandl koji je ujedno bio jedan od svjedoka i bivši predsjednik Hrvatskog domobrana Osijek.

„Zbog lažnih optužbi, skupnih presuda na smrt, zlostavljanja, ponižavanja, brutalnih likvidacija i općeg beznađa osuđenici su digli pobunu, nakon koje su masovno ubijeni ručnim bombama i rafalima iz automatskog oružja. Prema nekim svjedočenjima žrtve su nakon toga odvezene u šumu Breza kod Poganovaca gdje su i danas u prikrivenom grobištu. Ovim putem želim izraziti sućut obiteljima stradalih uz poruku Pape Ivana Pavla II. – ne bojte se!“ – rekao je Pero Šola.

 

 

Podijelite ovu vijest s drugima:
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •