OBILJEŽEN DAN OSNUTKA 130. BRIGADE OSIJEK

Svečanom misom u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku započelo je svečano obilježavanje 25 godina od osnutka 130. brigade Osijek. Veterani i njihove obitelji, ali i predstavnici županijske vlasti, te županijskog i gradskog HDZ-a svojim su dolaskom odali počast poginulim i nestalim pripadnicima Brigade.

„Bog je ljubav, a ljubav je vrhunac slobode. Ne možemo drugačije protumačiti ni sve ono što su radili pripadnici 130. brigade osim preko ljubavi. Ljubav, ali ne prema sebi. Naši hrabri vojnici pokazali su te teške 91. godine ljubav prema svome narodu.“- poruka je koja je okupljenima poslana sa euharistijskog slavlja.

Ratni zapovjednik inženjerije 130. brigade, danas predsjednika Udruge dragovoljaca 130. brigade HV-a i bojnik u mirovini Zlatko Dernaj prisjetio se obrane Osijeka – „130 brigada je sudjelovala u najžešćim borbama obrane grada i tu je zabilježila svoju sjajnu i veličanstvenu pobjedu. Tu je neprijatelj pokušavao napraviti obruč oko grada, no mi smo njegovu namjeru osujetili i zauvijek ih zaustavili. Osijek je ostao nepokoreni grad.“

A svih onih koji su tijekom obrane grada položili svoj život, danas se suborci s tugom prisjećaju.  Ispred Spomenika poginulih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata na Trgu slobode u ime predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio i zapalio svijeću Ivan Anušić, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i saborski zastupnik.  „Branili smo svoje domove punog srca i s vjerom u samostalnu Hrvatsku. Da se u ono vrijeme rat dobivao oružjem, ne bi imali šanse protiv tako jakog neprijatelja. Mi smo pobijedili srcem i danas smo ponosni na to. Pred nama je još jedna teška borba, ovaj put moramo zasukati rukave i boriti se za gospodarski razvitak naše domovine. Vjerujem kako ćemo to u iduće četiri godine i učiniti.“- istaknuo je Anušić.

U znak sjećanja na 63 poginula, 372 ranjena i 22 nestala branitelja vijence su položili i zapalili svijeće i predstavnici Udruge veterana 130. brigade, predstavnici Osječko-baranjske županije, Odbor za branitelje grada Osijeka, Udruga veterana 5. gardijske brigade, te pripadnici 101. brigade Zagreb-Sesvete.

Na središnjem gradskom trgu sugrađanima su se predstavile Zadruge hrvatskih branitelja, a program obilježavanja 130. osječke brigade nastavlja se sve do večeri u Esseker centru i na Trgu Ante Starčevića.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •