Godinama se nije radilo na aktiviranju i iskorištavanju potencijala Slavonije i Baranje

 

 

Predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Ivan Anušić jučer je gostujući u emisiji Politomanija Radio Osijeka rekao kako je ovaj saziv Hrvatskog sabora puno ozbiljniji i konkretniji i ono što je najbitnije, Vlada je puno stabilnija od prethodne.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što su važna ministarstva u rukama Slavonaca i Baranjaca koji će u novoj Vladi imati važnu ulogu. Taj zaključak proizlazi iz činjenice da će Zdravko Marić, ministar financija, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede,  voditi iznimno i financijski bitne resore. Upravo će poljoprivreda, financiranje, regionalni razvoj i europski fondovi biti ključni u realizaciji projekata koji su najavljeni za ovo područje.

Nadalje, premijer Andrej Plenković je još u predizbornoj kampanji najavio „Projekt Slavonija“ koji će obuhvatiti oporavak Slavonije u gospodarskom i demografskom smislu. Nakon što je Vlada sastavljena još jednom je potvrdio da će se držati obećanja i krenuti s realizacijom tog projekta.

Anušić se osvrnuo i na probleme s kojima se ljudi susreću i zbog kojih nerijetko napuštaju Slavoniju i Baranju u potrazi na boljim životom.

„Ovo područje, zbog niza okolnosti koje su se dogodile, nije uspjelo razviti svoje potencijale. Prošlo je puno vremena od Domovinskog rata tako da nam to više ne može biti opravdanje jer su se do sada mnoge stvari mogle riješiti. Nažalost, godinama se nije radilo na aktiviranju i iskorištavanju naših potencijala za razvoj i boljitak i to je naravno ostavilo traga. Slavonija i Baranja imaju nevjerojatan turistički potencijal, prije svega mislim na kontinentalni i ruralni turizam koji se može razvijati kroz lov, ribolov, gastronomiju, enologiju te različita prirodna i kulturna dobra. Činjenica je da do danas strategije i poticaja da se to sve ostvari nije bilo.“ – naglasio je Anušić.

Na pitanje hoće li nova Vlada biti jamac za donošenje nove strategije i poticanje projekata za razvoj ovoga područja, Anušić je rekao kako je siguran da će se na tome aktivno raditi. Rekao je kako je Andrej Plenković premijer iza kojeg stoji bogata diplomatska karijera i političko djelovanje te da je uvijek ispunjavao ono što je dogovarao i obećao.

„Sve ono što je novi premijer najavio u predizbornoj kampanji bit će i ostvareno. Birači više ne opraštaju lažna obećanja i nedosljednost pa je napokon došlo vrijeme za političare koji stoje iza svojih riječi i odluka. U Hrvatsku je napokon stigla jedna nova i znatno bolja politička era.“ – rekao je Anušić.

Govorio je i o lokalnim izborima i projektima te je naznačio kako je unazad nekoliko mjeseci pripremljeno nekoliko konkretnih projekata, a to je, prije svega, revitalizacija osječke Tvrđe, izgradnja Kampusa i izgradnja Luke Osijek. Također, rekao je kako je ranije govorio o prometnim koridorima koji su značajni za naše područje. To su sve financijski zahtjevni projekti koji se mogu ostvariti kroz fondove Europske unije, a koji će na jednu novu razinu podići i pokrenuti gospodarstvo.

 

 

 

Podijelite ovu vijest s drugima:
  • 58
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •