„KUPUJMO HRVATSKO“ – SLAVONIJA MOŽE VIŠE I BOLJE

 

Najpoznatija nacionalna akcija „Kupujmo hrvatsko“ danas je 19.-ti puta održana na osječkom trgu Ante Starčevića. Izlagači iz čitave Hrvatske, mnogobrojnim su se Osječanima predstavili s domaćim proizvodima. Hrvatska gospodarska komora na ovaj način promovira kvalitetne domaće proizvode, nositelje znakova „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta“.

Sve je razvijenija svijest o razvoja prosperitetnog i konkurentnog hrvatskog gospodarstva, kako bi na domaćem ali i izvoznim tržištima ponudili što bolje proizvode.

Prije četiri godine, u poduzetničke vode uplovila je obitelj Zvjezdane Kalić iz Đakova. Osnovna djelatnost njihovog OPG-a je uzgoj i prerada industrijske konoplje, čije proizvode uspješno plasiraju na sajmovima širom Hrvatske.

„Najveći problem s kojim se susreću mali OPG-ovi je, kad krenemo u proizvodnju i vidimo da se naša priča razvija, da možemo širiti svoje proizvodne kapacitete, potrebna nam je zemlja. Nama malim proizvođačima je jako teško doći do više hektara obradivih površina, a znamo da zemlje ima. Apeliram na sve koji će formirati vlast u našoj državi da napokon riješe pitanje zakupa poljoprivrednih zemljišta, osobito u Slavoniji. Jedino tako možemo kao proizvođači rasti i biti konkurentni na tržištu“- rekla je Zvjezdana Kalić.

Upravo projekt „Slavonija“ trebao bi oživjeti poljoprivrednu proizvodnju. Donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem, staviti će u funkciju neiskorištena zemljišta, te osigurati pravedniju i transparentniju dodjelu potpora. Time bi se ujedno omogućila prodaja, koncesija i zakup, pa i darivanje poljoprivrednog zemljišta onima koji su u stanju od njega učiniti obradive površine i povećati poljoprivrednu proizvodnju.

Domaće proizvođače na osječkom trgu obišao je i gradonačelnik Valpova Leon Žulj.

„Izvrsne su ovakve akcije i drago mi je da mogu komunicirati s malim proizvođačima jer oni svojim rukama stvaraju proizvode koje nude našem tržištu ali i šire. Zadovoljan sam ovim što sam vidio danas. To su proizvođači koji su naslonjeni na domaću, izvornu hrvatsku sirovinu. Drago mi je da se razvija svijest o kupovini domaćih proizvoda, ali mi je posebno drago što naši proizvođači prihvaćaju činjenicu da moramo imati kvalitetne i prepoznatljive proizvode.“- istaknuo je Leon Žulj nakon razgovora s proizvođačima.

Put ka uspjehu je suradnja OPG-ova s lokalnim vlastima, koristeći poslovne zone, savjete i suradnju s financijskim institucijama. Iako smo na dobrom putu, Slavonija može ponuditi više, zaključak je izlagača i posjetitelja ovogodišnje akcije „Kupujmo hrvatsko“.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •