140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj

 

Jučer su Hrvatske vode obilježile 140 godina organiziranog vodnog gospodarenja u Hrvatskoj i 20 godina od osnutka te javne ustanove. Na svečanosti je istaknuto kako je sve počelo u Osijeku davne 1876. godine osnivanjem Društva za regulaciju rijeke Vuke na čijem je čelu bio đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković na svečanosti u osječkom HNK-u rekao je kako nam je zajednički interes briga i skrb o vodama jer su one javno dobro koje mora ostati za buduća pokoljenja.

„Moramo osigurati vodne zalihe, čistu vodu, a pitku vodu učiniti dostupnom svim građanima te omogućiti potrebne količine vode koje će omogućiti gospodarski razvitak Hrvatske. Ova naša duga tradicija gospodarenja vodama govori o tome kako smo oduvijek znali upravljati našim vodama koje su ostale po prilici čiste. Bogati smo vodom, ali nas to ne treba omesti da se prema njoj ne odnosimo i dalje s punom pažnjom“, naglasio je Đuroković.

U svojem govoru osvrnuo se i na sustav obrane od poplave koji je potrebno dograđivati i za koji ne postoji stopostotna sigurnost kako bi se mogućnost i rizik od poplave smanjio na najmanju moguću mjeru.

U tijeku je više projekata, a savske vode su konačno puštene na žedna slavonska polja, a isto tako je i s dunavskim na području Baranje, a to čine i s Dravom na području Virovitice. Đuroković je rekao kako će se dograditi i nasipi u županjskoj Posavini te da se sredstva iz EU izvrsno povlače za projekte vodnog gospodarenja.

Vodno gospodarstvo u Hrvatskoj aktivni je sudionik u kreiranju održivog gospodarskog razvoja, istovremeno održavajući visoke ekološke standarde.

Podijelite ovu vijest s drugima: