OTVOREN POLUDNEVNI BORAVAK KLASJE ANTUNOVAC

 

Tehnička ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić danas je u Antunovcu svečano otvorila dislociranu jedinicu poludnevnog boravka pod nazivom Klasje Antunovac koji su zajednički opremili socijalna ustanova i Općina Antunovac. Putem projekta Pružanje socijalnih usluga u zajednici Centra za pružanje usluga Klasje Osijek otvorena je IV. jedinica dislociranog boravka. Dječiji dom Klasje Osijek ove godine bilježi 146 godina postojanja, kao jedan od najstarijih domova za djecu u Hrvatskoj.

Prema riječima Bernardice Juretić projekt je kreiran u svrhe podrške deinstitucionalizacije Centara u obliku poludnevnog boravka, radi zadržavanja djece u primarnim obiteljima koje su u potrebi i sprječavanje odvajanja iz obitelji. Osim toga, pruža usluge savjetovanja i pomaganja primatnim i udomiteljskim obiteljima.

„Cilj je djecu i korisnike usluga socijalnih ustanova izmjestiti iz centra koji o njima skrbe i stvoriti im uvjete za život u zajednici“, izjavila je danas Juretić.

U ovom projektu važnu ulogu imala jedinica lokalne samuprave Općine Antunovac koja je suradnjom s državnim institucijama uredila i adaptirala prostor Doma zdravlja u Antunovcu i trajno preuzela obvezu plaćanja najma prostora za potrebe poludnevnog boravka. Centar Klasje Osijek osigurao je opremu, a osnovana je i prva skupina u Antunovcu.

„Prostor od 75 četvornih metara koji se sastoji od blagovaonice, dnevne sobe, dviju soba za učenje, te sanitarnih čvorova zajednički su opremili općina Antunovac i Centar Klasje. Skrbit će o desetak osoba i pružit će uvjete djeci i mladima iz Antunovca i Ivanovca za život u zajednici što bi i trebao biti cilj takvih ustanova“, rekla je ravnateljica Centra “Klasje” Miranda Glavaš-Kul.

„Prije godinu dana smo prvi puta razgovarali o ovome projektu i odmah smo odlučili dati potpunu potporu na način da smo, prije svega, osigurali prostor koji je do tada bio prazan i derutan pa smo ga uredili za potrebe Centra Klasje Osijek. Drago nam je da danas ovdje imamo svečano otvorenje i vjerujem da će mnogima koristiti ovaj prostor. – rekao je Ivan Anušić, načelnik Općine Antunovac.

Podijelite ovu vijest s drugima: