510-ti rođendan Đakovačke ergele

 

Danas je u Đakovu obilježen 510-ti rođendan Đakovačke ergele. Manifestacija „Dani ergele Đakovo“ ponovo je okupila brojne europske ergele i zaljubljenike u konjički sport na jednom mjestu.

Ergela Đakovo osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja, koja predstavlja neprocjenjivu vrijednost i značaj za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu Republiku Hrvatsku. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.

Svečana povorka krenula je s đakovačkog korza prema Pastuharni, a konjske zaprege pratili su brojni đakovčani. Među njima i kandidati HDZ-a IV. izborne jedinice. Darovima je posjetitelje obradovala Irena Petrijevčanin Vuksanović, a svoju viziju Đakovštine ispričao je i Marin Mandarić, sve uz podršku nositelja liste prof. Dr. Miroslava Tuđmana i Leona Žulja, gradonačelnika Valpova.

Nakon povorke program se nastavio u Pastuharni gdje je Irena Petrijevčanin Vuksanović pozdravila nazočne u ime predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera.

Podijelite ovu vijest s drugima: