Prvi Tarda fest oduševio brojne posjetitelje

Dvodnevni festival kreative, glazbe, ruha i hrane – Tarda fest u Dardi sinoć je oduševio brojne zainteresirane posjetitelje. Festival se održao u dvorištu i parku dvorca Esterhazy koji je za ovu prigodu bio uređen vizualima nadahnutim turskim motivima, a tematski se veže uz 16. stoljeće, točnije na nasljeđe Osmanlijskog carstva i poznati Sulejmanov most koji je nekada povezivao Osijek i Dardu. Organizator festivala je Udruga za ruralni turizam Đola, a suorganizatori su Općina Darda, Veleposlanstvo Turske u RH i Turistička zajednica Baranje.

Predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić, sa suradnicima je posjetio ovaj povijesni baranjski festival koji se po prvi put održao ove godine i organizatorima poželio da se tradicija ovoga festivala nastavi i idućih godina.

„Podržavam ovakva događanja, organizatori su se zaista potrudili dočarati nam svijet 16. stoljeća uz bogat program, sajam antikviteta, vožnju kočijom, predstave, kreativne radionice, različite izložbe, volontere koji su nosili kostime iz tog povijesnog razdoblja. Zanimljivo je na ovim našim područjima zaviriti u jedan takav davni svijet, te se nadam da će Tarda fest imati dugu tradiciju i svijetlu budućnost”, rekao je Ivan Anušić, predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

U dva dana, koliko traje festival, članovi Udruge Đola i vrijedni volonteri pripremili su za sve posjetitelje mnoštvo zabavnih i zanimljivih aktivnosti, a osim zabave mogle su se i naučiti osnovne fraze iz turskih sapunica ili čuti koje su to lokacije u Turskoj najatraktivnije. Tarda fest je završio glazbenim i vatrenim spektaklom paljenja turske sablje napravljene od slame.

Načelnik Općine Darda i Ivan Anušić vrijeme su proveli i u razgovoru s voditeljem ureda Turske razvojne agencije TIKA u Zagrebu, gospodinom Haṣimom Koçom čija je agencija podržala organizaciju ovoga festivala. Razgovaralo se o mogućnostima za nastavkom suradnje.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •