LAG VUKA-DUNAV: MOGUĆNOSTI U POLJOPRIVREDI I RURALNOM PODRUČJU

 

 

 

“Problema u poljoprivredi ima mnogo, no intenzivno radimo na njihovom rješavanju. U tijeku su izmjene provedbenih priručnika i kriterija natječaja za Fondove za ruralni razvoj i zato su nam ovakve tribine jako važne jer na njima od krajnjih korisnika dobijemo konkretne informacije koji su stvarni problemi koje treba riješiti”, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak na javnoj tribini „Mogućnosti u poljoprivredi i ruralnom području“ u utorak održanoj u Hrvatskom domu u Antunovcu.

Tribinu su organizirali Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. i   LAG Vuka-Dunav, uz podršku Općine Antunovac.

Iako je Republika Hrvatska do sada povukla 250 milijuna kuna za ruralni razvoj, s tim iznosom ne možemo biti zadovoljni osobito zato što tijekom 2014. i 2015. godine gotovo i nije bilo natječaja. Objavljeni natječaji imali su problematične kriterije koje su prilikom posljednje revizije Europske komisije dovedeni u pitanje jer se pojavila definicija “umjetno stvorenih projekata”, te se sada mora značajno izmijeniti procedura za dodjelu sredstava iz Fonda za ruralni razvoj.

“Ministru poljoprivrede dostavljena je podloga za objavljivanje natječaja iz mjera 4.1. i 4.3., te se uskoro očekuje odluka o raspisivanju natječaja”, najavio je Tugomir Majdak.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije predstavio je istraživanje koje je rađeno među mladim poljoprivrednim proizvođačima, a koje ukazuje na nedovoljnu razinu edukacije, nužnost promjene kriterija dodjele sredstava, te potrebu udruživanja proizvođača i pokretanje proizvođačkih grupa kako bi Slavonija i Baranja prestale biti izvoznice primarne sirovine nego dovršenih proizvoda.

Udruživanjem i zajedničkim radom u proizvođačkim grupama mladima se daje prilika za povlačenjem dodatnih sredstava, ali i pokretanja proizvodnih jedinica koje će otvoriti radna mjesta, te pružiti razloge za ostankom na selu i osnaživanjem poljoprivrednog razvoja.

“Slavonija i Baranja u cijelosti su pokrivene LAG-ovima koji služe kao spona između Ministarstva poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača, a koji će kroz Mjeru 19. u Osječko-baranjskoj županiji na raspolaganju imati 4.886.437,50 EUR. Kroz ovu Mjeru bit će financirani manji projekti prikladniji našim poljoprivrednicima i ratarima, a novac će se dodjeljivati prema prilagođenim kriterijima no u skladu s procedurom koju definira Ministarstvo poljoprivrede”, rekla je Nataša Tramišak, predsjednica LAG-a Vuka-Dunav i direktorica Agencije za održivi razvoj RODA.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •