GRAD NAŠICE: DAN GRADA I 787 ROĐENDAN NAŠICA

Našice danas 13. lipnja slavi svoj dan kao i dan sv. Antuna Padovanskog. Upravo danas nakon procesije koja je prošla središtem grada, i misom zadužnicom, održano je polaganje vjenaca i paljenje svijeća ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska kao i u prostorijama vijećnice svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Našica.

Prije same sjednice ispred zgrade općine Gradska glazba Našice i Našičke mažoretkinje održale su prigodan program, a nakon toga je uslijedilo polaganje vjenaca i paljenje svijeća za sve poginule hrvatske branitelje.

Uslijedila je svečana sjednica Gradskog vijeća koju je vodio predsjednik Josip Miletić, a o proteklom razdoblju i investicijama te daljnjim planovima za razvoj grada rekao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

Na svečanoj sjednici nazočnim gostima gradonačelnik Krešimir Žagar obratio se riječima:

„Poštovana gospodo saborski zastupnici, poštovani gospodine ministre regionalnog razvoja, poštovana gospođo pomoćnice ministra turizma, poštovani gospodine pomoćniče ministra graditeljstva, poštovani gospodine Šeks, naš počasni građanine, poštovani gospodine zamjeniče župana, poštovani gospodine predsjedniče županijske skupštine, poštovana gospodo županijski vijećnici, poštovana gospodo župnici, poštovana gospodo kolege gradonačelnici i načelnici susjednih i prijateljskih gradova i općina, poštovane gradske vijećnice i vijećnici, poštovani dobitnici javnih priznanja, dragi naši gosti i prijatelji, sve vas toplo pozdravljam u ime svih mojih sugrađana i u svoje osobno ime. Zahvaljujem Vam što ste došli uveličati proslavu blagdana našega nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog – Dan našega grada.

Od srca hvala pjevačkom zboru Hrvatskog kulturnog društva „Lisinski“ na lijepom glazbenom uvodu. Hvala i malim mažoretkinjama kao i puhačima Gradske glazbe, hvala i svima Vama koji ste položili cvijeće, zapalili svijeću pred „Uskrslom Hrvatskom“ i donijeli u sebi tihu molitvu za sve one koji su zaslužni da danas slobodno i mirno živimo u našim Našicama i našoj Hrvatskoj.

Imam osjećaj da nismo ni trepnuli, a već smo ponovno ovdje. Zemlja je napravila svoj krug oko Sunca i još jedna godina utkana je u sada već 787 godina dugu povijest našega grada. No godinu ne mjerimo samo protokom vremena, već i onime što smo učinili da nam život u gradu bude ugodniji i ljepši. Uz sve prednosti koje Našice imaju i čime privlače ljude, još je puno toga što se može i mora učiniti. I tijekom protekle godine bila je čast i ugodno zadovoljstvo voditi brigu o gradu. To nipošto ne znači da se nismo sreli s čitavim nizom problema i izazova. Nezavidna gospodarska situacija izravno je utjecala na smanjeno punjenje gradskog proračuna, no razumnim planiranjem završili smo čitav niz investicijskih zahvata.

Tijekom prošle godine dovršena je početna faza sanacije odlagališta otpada Pepelane, vrijednosti više od dva milijuna kuna, a projekt je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 60% učešća. Istovremeno se radilo na izmjeni projektno-tehničke dokumentacije, kako bismo daljnje radove sanacije odlagališta, ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna, mogli financirati europskim sredstvima .

Sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, izgradili smo i reciklažno dvorište, i to na idealnom zemljištu u vlasništvu države s prilazom na državnu cestu, uz samu industrijsku zonu i u neposrednoj blizini našeg komunalnog pogona. Državni ured za upravljanje državnom imovinom dao nam je pravo građenja, a od Fonda za zaštitu okoliša dobili smo sredstva za financiranje projektne dokumentacije i sufinanciranje izgradnje dvorišta. Ovaj iznimno vrijedan projekt ukupno iznosi 2 milijuna kuna, a u funkciju će biti stavljen 1. srpnja.

Uz već spomenutu sanaciju odlagališta, novo reciklažno dvorište, uz lani kupljen prostor koji Našički park koristi kao sabirnicu i sortirnicu posebnog otpada, uz nabavljene spremnike za prikupljanje papira za gotovo sva domaćinstva, te već niz zelenih otoka po gradu i gradskim naseljima, vrlo smo blizu dostizanja standarda u gospodarenju otpadom koji propisuje Europska unija i naša zakonska regulativa.

U protekloj godini u potpunosti je završen projekt rekonstrukcije Zagrebačke ulice izgradnjom spoja ulice i bolničkog parkirališta. Time je stvoreno dvadesetak novih parkirnih mjesta i optimalno prometno regulirano postojeće parkiralište. U novoj gradskoj Ulici 21. rujna dograđen je nogostup, a punom dužinom novim asfaltnim slojem presvučen je prilaz gradskom vrtiću u ulici Ivane Brlić Mažuranić.

Tijekom proteklog razdoblja napokon je završen i kapitalni projekt izgradnje kuće oproštaja u velikom prigradskom naselju Martin.

Osim na ovim velikim investicijskim zahvatima, čitavo vrijeme radilo se na održavanju i rekonstrukciji postojeće gradske infrastrukture i imovine, uređivana su groblja, opremana dječja igrališta, obnavljani sustavi javne rasvjete, održavani i opremani društveni domovi, gradski lokali i objekti javne namjene, te rješavani mnogi imovinski problemi.

Prošle godine uspješno smo okončali i preko milijun kuna vrijedan europski projekt prekogranične suradnje s Mađarskom „Europski hodočasnički put“ kojim je čitav niz infrastrukturalnih radova u Našičkom parku, Aleji lipa te središtu grada financiran europskim sredstvima. Posebno veseli činjenica da je kroz projekt grad postao bogatiji za kip Sv.Antuna Padovanskog kojega smo u samostanskom dvorištu postavili i blagoslovili prije točno godinu dana.

Značajna sredstva uložili smo u tehničku dokumentaciju za projekte koji će se financirati iz europskih fondova, kao što su novi dječji vrtić na Urbariji, društveni dom u Velimirovcu, kuće oproštaja u Makloševcu i Londžici, mostovi na Našičkoj rijeci, vodovodna mreža za vodoopskrbu svih brdskih naselja…i mnogo drugih većih ili manjih projekata za koje smo već sada spremni.

Za koji dan čitav grad će postati veliko radilište. Naime Našički vodovod i Hrvatske vode sklopili su sporazum o izgradnji i rekonstrukciji dijelova vodoopskrbne i kanalizacijske mreže na području cijeloga grada u vrijednosti milijun eura, za što je već proveden natječaj i odabran izvođač, i čeka se samo da prođu kirvajske gužve i da radovi krenu.

Veliki zahvat koji uskoro pripremamo je i rekonstrukcija središnjeg gradskog križanja Zvonimirove i Sokolske ulice, te ulice braće Radić, čime će se Zvonimirova proširiti za još jedan prometni trak i tako omogućiti bolji protok prometa prema Općoj županijskoj bolnici i Domu zdravlja. Radove vrijedne 800.000,00 kuna sufinancirat će Ministarstvo regionalnog razvoja sa 150.000,00 kuna za što smo, gospodine ministre, i više nego zahvalni, a projekt smo nominirali i na natječaj Ministarstva graditeljstva pa se za to toplo preporučamo gospodinu pomoćniku ministra.

Ministarstvo kulture prepoznalo je naše potrebe za ulaganjem u spomenike kulturne baštine, pa nam je dodijelilo 150.000,00 kuna za obnovu Velikog dvorca, 140.000,00 kuna za Mali dvorac, te 100.000,00 Za Gregerovu vilu. Ako tome pridodamo 200.000,00 kuna za obnovu samostana i 100.000,00 kuna za Kulturni centar Slovaka u Radićevoj ulici, možemo biti i više nego zahvalni za ukupno gotovo 700.000,00 kuna dodijeljenih našemu gradu, a što nismo doživjeli pune četiri godine.

Na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nominirat ćemo sufinanciranje izgradnje čak tri sustava javne rasvjete, u Jelisavcu, Ribnjaku i Vukojevcima, a s Hrvatskim cestama već je potpisan sporazum o zajedničkoj realizaciji izgradnje biciklističkih i pješačkih staza uz državne prometnice koje prolaze gradom i prigradskim naseljima.

Na Program obnove kulturne baštine Ministarstva regionalnog razvoja prijavili smo sveobuhvatan projekt više nego potrebne obnove velikog i malog dvorca, te Gregerove vile i kapelice obitelji Pejačević. Samo za konzervatorsku i projektnu dokumentaciju bit će potrebno oko 2,3 milijuna kuna. Ocjenjivanje projekata je upravo u tijeku, pa se toplo preporučamo ministru Tolušiću.

Prijavili smo čak tri europska projekta prekogranične suradnje s Mađarskom, a upravo pripremamo i dva projekta prekogranične suradnje s Republikom Srbijom.

Planiramo i čitav niz manjih investicijskih zahvata na sanaciji i dogradnji gradskih nogostupa, staza na groblju i novih dječjih igrališta.

Brižnim uređivanjem javnih i zelenih površina našega parka, ulica i trgova i nadalje održavamo zasluženi status najuređenijeg malog grada, a svjedočimo i sve većem interesu za produženi boravak turista u našemu gradu.

Ne zaboravljamo ni tešku situaciju našičkog obrtništva, gospodarstva i poljoprivrede. Različitim modelima subvencija, potpora i mjera tražimo načine kako sačuvati postojeća i stvoriti nova radna mjesta, financijski stimulirajući samozapošljavanje i novozapošljavanje, nabavu opreme za novoosnovana poduzeća i obrte, te neprekidno iznalazeći što povoljnije uvjete za investiranje u gradu.

Proračunom su predviđena i sredstva za sugrađane u teškoj materijalnoj situaciji. Brinemo o onima koji ne znaju kako prehraniti obitelj i djeci omogućiti školovanje, suosjećamo s mladima koji svoju budućnost grade daleko izvan Našica, pa nažalost i izvan Hrvatske.

Usprkos teškim materijalnim prilikama i slabijem punjenju proračuna, redovito izvršavamo sve obveze prema djelatnicima grada i gradskih ustanova i poduzeća, kao i prema svim dobavljačima i poslovnim partnerima.

Redovito isplaćujemo donacije našem Gradskom društvu Crvenog križa te svim članovima gradske vatrogasne zajednice, kao i svim civilnim udrugama, kulturnim društvima te sportskim klubovima, održavajući nivo društvenog života u gradu, za što nam se odužuju vrijednim i aktivnim radom, o čemu svjedoči i čitav niz manifestacija posvećenih Danu grada tijekom cijelog lipnja. Osim što nam obogaćuju život u gradu, predstavljaju Našice na pozornicama i borilištima diljem Hrvatske, Europe, pa čak i svijeta. Nemoguće je u ovom trenutku i s ovog mjesta prepričati sve uspjehe naših tamburaša, folkloraša, nogometaša, rukometaša, šahista i ribiča…svima njima od srca hvala.

I ovom prilikom svim gradskim vijećnicima, djelatnicima gradske uprave, djelatnicima u našem gradskom vrtiću, knjižnici i muzeju, javnoj vatrogasnoj postrojbi, djelatnicima Našičke razvojne agencije, Našičkog radija, Našičkog parka i Našičkog vodovoda zahvaljujem na svim odlukama i potezima kojima grad činimo ovako ugodnim mjestom za život.

Svim sugrađanima čestitam Dan grada i 787. rođendan Našica.

Antonijama i Antunima od srca želim sretan imendan, a prijateljima i gostima da se u Našicama ugodno osjećaju, te da se sretno vrate svojim domovima i obiteljima uz zagovor našeg nebeskog zaštitnika, sv. Antuna Padovanskoga.“ – u svom govoru rekao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •