Predstavljen Javni poziv „Podrška razvoju Centara kompetencija (CEKOM)“

 

Povodom objave I. faze ograničenog javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju Centara kompetencija“ danas je u Osijeku održano javno predstavljanje poziva koje je organizirano s ciljem informiranja potencijalnih prijavitelja i zainteresirane javnosti o mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava.

Za izgradnju centara kompetencija u Hrvatskoj, koji trebaju pomoći povećanju kapaciteta poslovnog sektora, osigurano je 105 milijuna eura, od čega 85% bespovratnih sredstava EU fondova.

IMG_9243

Na predstavljanju su sudjelovali brojni poduzetnici, predstavnici znanstvenih organizacija i resornih tijela državne uprave te predstavnici  jedinica lokalne i regionalne samouprave. Pozdravni govor održao je Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je ovom prilikom istaknuo kako se natječaj priprema više od godinu dana, a predviđene potpore trebale bi biti dovoljne za izgradnju svih predviđenih centara u Hrvatskoj.

„Centar kompetencija znači spoj i suradnju jedinica lokalne samouprave, institucija iz gospodarstva i znanstvene zajednice s krajnjim korisnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima. Ako netko sam želi razviti novi proizvod, ili unaprijediti postojeći, mora kupiti nove strojeve, opremu, napraviti istraživanja, što se nekim poduzetnicima ne isplati. U centru kompetencija, uz nikakva ili minimalna ulaganja, dobija mogućnost korištenja strojeva, opreme i pomoć potrebnih stručnjaka za razvoj nulte serije svog proizvoda pa, ako se njegov plasman pokaže dobrim, kreće u samostalnu proizvodnju“, rekao je Tolušić.

IMG_9261

Najavio je kako će prvi centar kompetencija, i to onaj za drvnu industriju, 2. rujna biti otvoren u Virovitici, jer je riječ o ustanovi za čije je osnivanje osigurano šest milijuna eura iz prethodnog europskog proračunskog razdoblja do 2013. godine. Dodao je kako bi se, prema sadašnjim procjenama, u Hrvatskoj trebalo osnovati desetak takvih centara, a jedan od ciljeva je specijalizacija pojedinih područja Hrvatske za određenu vrstu proizvodnje.

tolusic03

Predstavljanju je nazočio i Ivan Anušić, predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije koji kontinuirano podržava i provodi EU projekte na razini Općine Antunovac gdje je dugogodišnji načelnik.

„Zahvaljujući ovakvim projektima i događanjima okupljaju se i surađuju brojni poduzetnici, znanstvenici te državni predstavnici i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave. To su projekti koji ukazuju na dodatan značaj povlačenja sredstava iz EU fondova i prednosti koje oni donose u smislu gospodarskog razvoja. Moramo još predanije razvijati EU projekte koji će pridonijeti unaprjeđivanju života u lokalnim zajednicama“, zaključio je Anušić.

 

Podijelite ovu vijest s drugima: