Oluja je otkrila očaj u kojem se nalazi KBC Osijek

Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je u Osijeku da je elementarna nepogoda razotkrila je realnost da je KBC Osijek u derutnom stanju. Šteta koja se procjenjuje na 5 milijuna kuna bit će sanirana u roku od tri mjeseca.

“Prokišnjavalo je i bez toga lima, prokišnjavali su prozori, sve su te zgrade zastarjele, teško mogu reći da su ovo odjeli na kojima bi se trebali liječiti teški bolesnici”, razočarano je zaključio ministar zdravlja te dodao kako je “na žalost ovo slika hrvatskoga zdravstva i na žalost slika koja govori o načinu na koji je vođen naš zdravstveni sustav”. Ocijenio je kako to govori da se puno mora napraviti na reformi zdravstvenog sustava, da bi bio stabilan i funkcionalan.

Popravkom velikih oštećenja neće se samo krpati nego je danas najavljena i temeljita obnova osječkog KBC-a te nabavka opreme koja je neophodna. Ministar je također izjavio kako mu je “teško zamisliti da na neurologiji postoje sobe sa sedam loših bolničkih kreveta, nema klime u dječjim hematološkim odjelima u kojima svugdje uz to curi voda”. “Ovo bi trebala biti jedna od najvažnijih ustanova u Hrvatskoj s najkompleksnijim zahvatima, no osim entuzijazma ljudi koji ovdje rade sve drugo nije vrijedno spomena”, istaknuo je ministar Nakić te dodao kako ej to znak da se mora puno raditi na reformi zdravstvenog sustava koji mora biti stabilan i funkcionalan. Zaključio je također kako je KBC-u neophodna sofisticirana oprema te da se odmah nabavljaju dva CT uređaja te razmišlja o kupnji linearnog akceleratora.

“Ovdje ništa novoga nije napravljeno godinama”, rekao je Nakić te najavio kako će se “unatoč teškom stanju i dubiozama u zdravstvu” u potpunosti sanirati šteta od olujnog nevremena, ali i početi rješavati probleme tako da se osigura dostojanstveno liječenje u Osijeku. Za novi Objedinjeni hitni prijem bit će osigurano 30 milijuna kuna, za nove dnevne bolnice kirurgije 50 milijuna kuna, a kada se tome dodaa 15 posto sredstava koje bi za to trebala imati lokalna samouprava dolazimo do brojke od 95 milijuna kuna, istaknuto je prilikom današnjeg posjeta ministara, a taj će novac pokušati povući iz fondova EU.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić izjavio je kako u posljednjih deset godina nijedna lipa nije povučena iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se promijenila stolarija, krovišta ili pročelja osječkoga KBC-a. “Osigurali smo 80 milijuna kuna za obnovu osječkoga KBC-a, a očekujem da će značajna sredstva biti povučena iz fondova za zaštitu okoliša dok me raduje kako će KBC Osijek sudjelovati u tri IPA projekta za nabavku nove opreme”, izjavio je ministar Tolušić. On je rekao kako bolnica već sada može krenuti s radovima iako će natječaji biti objavljeni do kraja ovog mjeseca što znači da bi novci mogli “stići” za otprilike tri mjeseca.

Zamjenik ravnatelja dr. Vlatko Kopić izjavio je kako se očekuje da bi šteta mogla biti i puno veća od pet milijuna kuna, što će iziskivati i radikalnu sanaciju, ali da KBC, tijekom jučerašnjeg nevremena, ni u jednom trenutku nije prestao s pružanjem zdravstvenih usluga.

Izvor: Radio Osijek (http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/oluja-je-otkrila-ocaj-u-kojem-se-nalazi-kbc-osijek/122396/)

Podijelite ovu vijest s drugima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •